Test jedzenia liofilizowanego Lyo Food

 

O tym jak ważne jest jedzenie podczas wypraw, zarówno tych mniejszych jak i większych, nie trzeba nikogo przekonywać. Na temat tego co jeść , pomysłów i teorii jest mniej więcej tyle ilu użytkowników plecaków. Ja chciałbym dziś pochwalić się naszym nowym odkryciem. Panie i Panowie sklep Woda Góry Las ma zaszczyt z dumą przedstawić nagrodzone w tym roku na największych w Europie targach przemysłu turystycznego OUTDOOR Friedrichschaffen jedzenie liofilizowane* POLSKIEJ firmy Lyofood.

„Polskiej” celowo napisałem dużymi literami gdyż nieczęsto zdarza się rodzimym producentom równać do najlepszych, a jeszcze rzadziej fakt ten doceniany jest przez międzynarodowe jury na imprezach targowych tej rangi. Z tym większą przyjemnością spróbowałem Farfalle ze szpinakiem i od razu zapadła decyzja: Lyofood uzupełni outdoorowe menu WGLa. Oczywiście nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie przetestowali nowości. Z delikatnym niedowierzaniem wszyscy słuchali moich opowieści o wyglądzie, zapachu i oczywiście ponadprzeciętnym smaku. Do momentu otwarcia paczek kiedy to nasze nosy zaatakowały zapachy przywodzące na myśl domowe obiadki u mamusi.


Lyofood kładzie duży nacisk na jakość produktu.
 Jako jedna z niewielu firm na rynku najpierw gotuje posiłki, a dopiero potem poddaje je procesowi liofilizacji (to droższe ale smaczniejsze rozwiązanie) konkurenci często po prostu mieszają wcześniej liofilizowane składniki. Serwowane jedzenie z uwagi na niską zawartość tłuszczu (używają tylko chudego mięsa) nie podbija tabel kaloryczności w przeliczeniu na gram ale smak przebija wszystko „instant” czego próbowaliśmy dotąd. Nie bez znaczenia dla nas jest też to, że znaczna część składników pochodzi z polskich upraw.

Próbowaliśmy w sumie czterech pozycji z menu:

  • Farfalle w sosie szpinakowo- serowym
  • Schab w sosie z zielonego pieprzu
  • Gulasz wieprzowy z ziemniakami
  • Liofilizowane truskawki

Przygotowanie liofilizatów jest dziecinnie proste. Wysypujemy jedzenie z opakowania (już dosłownie „na dniach” dostępne będą opakowania w których bezpośrednio można przygotować posiłek), usuwamy pochłaniacz tlenu – wygląda jak przyprawa – NIE JEMY GO i zalewamy posiłek wrzątkiem.

Wrzątek nie jest konieczny ale dobrze zjeść coś ciepłego – od biedy można użyć zimnej wody a nawet zjeść posiłek „na sucho” i potem popić – ten sposób jest niezły w przypadku truskawek, suche mają przyjemnie intensywny smak. Czekamy kilka minut i gotowe.

Każde z dań możemy z ręką na sercu (a drugą gładzącą się po brzuchu) polecić. Jako ciekawostkę zwrócę uwagę na akcenty pochodzące z polskiej kuchni, niedostępne nigdzie indziej – to bigos, nawet na końcu świata możemy cieszyć się domowymi smakami.

Plusy:

  • Smak
  • Bigos!
  • Zapach
  • Możliwość  jedzenia bezpośrednio z opakowania

Minusy:

  • Trochę mniejsza ilość kalorii na 100 g w stosunku do dań konkurencji

Całe menu można już znaleźć na naszej stronie – zobacz wszystkie produkty liofilizowane Lyo Food. POLECAMY
Jak widać nam smakowało:)


*liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne, produkt jest głęboko zamrażany, a następnie rozpuszczalnik (w tym przypadku woda) jest usuwany pod zmniejszonym ciśnieniem.

 

Redaktor: Mateusz Konieczny

Uwielbia podróżować – zwłaszcza na Bałkany lub Wschód – po to, by zjeść coś, czego jeszcze nie jadł i wypić coś, czego nigdy nie pił. Chyba, że jedzie w góry – wtedy może nie jeść i nie pić, żywi się widokami i powietrzem. Z wykształcenia etnolog, co z pewnością mocno wpłynęło na jego sposób postrzegania spotykanych w drodze osób i kultur. Do internetu wdzwaniał się już w roku 2000, a w 2001 założył pierwszego bloga.

Polecane produkty

LYOFOOD Owoce - Truskawki liofilizowane 20 g

LYOFOOD Owoce - Truskawki liofilizowane 20 g

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do truskawek :]
LYOFOOD Bigos DUŻY 53 g (500 g) - Żywność Liofilizowana

LYOFOOD Bigos DUŻY 53 g (500 g) - Żywność Liofilizowana

Specjalnie dla amatorów polskiej kuchni Lyo Food przygotował pyszny, sycący i aromatyczny bigos. Bez glutenu i laktozy. Duża porcja zaspokoi...
LYOFOOD Farfalle w sosie szpinakowo-serowym DUŻA 126 g (500 g) - Żywność liofilizowana

LYOFOOD Farfalle w sosie szpinakowo-serowym DUŻA 126 g (500 g) - Żywność liofilizowana

Pełnowartościowy obiad wegetariański. Sycąca, duża porcja. Aromatyczna potrwa, która gotowana jest w całości w Polsce. Dzięki poddaniu jej p...

Polecane artykuły

Żywność liofilizowana Trek'n Eat - tak smakuje przygoda!

Żywność liofilizowana Trek'n Eat - tak smakuje przygoda!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak smakuje przygoda? Trek'n'Eat ma odpowiedź na to pytanie! To marka liofilizatów należąca do szwajcarskiej grupy Katadyn. Smakują one wyjątkowo dobrze i są dostępne w formie wygodnych i lekkich opakowań. Dla tych, którzy uwielbiają aktywnie...
Firepot – te liofilizaty w żółtych opakowaniach

Firepot – te liofilizaty w żółtych opakowaniach

Zimowy wieczór, pada deszcz  i wieje mroźny wiatr – nie tak wyobrażasz sobie nocną wyprawę do lasu? My też nie… przynajmniej liczyliśmy na nieco śniegu pod naszymi butami! No, ale już nie będziemy wybrzydzać.  Przecież dzisiejszy blog nie będzie o naszym biwaku "Jak wytresować...
Żywność liofilizowana Tactical Foodpack - napędzaj swoje przygody smakiem i wygodą

Żywność liofilizowana Tactical Foodpack - napędzaj swoje przygody smakiem i wygodą

Uwielbiasz chodzić po górach, spać w namiocie lub jesteś entuzjastą survivalu, który lubi odkrywać nieznane? Jeśli tak, to wiesz jak ważne jest odpowiednie odżywianie w podróży. Na szczęścia z pomocą przychodzi żywność liofilizowana. Wśród tych niepozornych torebek znajdziesz...