Sprawność harcerska Dietetyk / Dietetyczka

Zdobyta sprawność udowadnia posiadane umiejętności z zakresu wiedzy dietetycznej. Harcerz zna swoje potrzeby indywidualne, świadomie dokonuje codziennych wyborów żywieniowych.

Sprawności ZHP przyszywane są na prawym rękawie munduru i zostały podzielone na następujące poziomy:

  • sprawność jednogwiazdkowa - obszycie granatowe;
  • sprawność dwugwiazdkowa - obszycie zielone;
  • sprawność trzygwiazdkowa - obszycie czerwone;

Sprawność harcerska Dietetyk / Dietetyczka - wymagania

* Poznaje indywidualne zapotrzebowanie żywieniowe, zmienia nawyki na zdrowe, dostosowane do własnych potrzeb. Wzbogaca wiedzę, poszukuje nowych informacji, wie do kogo zwrócić się o pomoc dietetyczną. Dzieli się dobrymi praktykami w zastępie oraz w domu. 

  1. Zapoznałem/am się z zasadami prawidłowego żywienia, uwzględniającego mikro- i makroelementy. Poszerzyłem/am wiedzę o swoje indywidualne potrzeby (zależne od wieku/aktywności sportowych/ewentualnych alergii). Zmodyfikowałem/am codzienne nawyki żywieniowe.
  2. Przez dwa tygodnie regularnie prowadziłem/am dziennik żywieniowy. Swoimi wnioskami podzieliłem/am się z rodzicami/ opiekunami. Przeanalizowałem/am z rodzicami / opiekunami sposób domowego żywienia. Zaproponowałem/am niezbędne zmiany. Zaangażowałem/am się we wspólne zakupy spożywcze i wspólne gotowanie.
  3. Promowałem/am zdrowe odżywianie się w drużynie /zastępie. Przygotowałem/am listę „dobrych rad” (plakat/grafika), o których powinien pamiętać każdy z nas (ilość wody/dzień, ilość ruchu/dzień + kilka dobrych podpowiedzi żywieniowych). Razem wdrożyliśmy te rady w praktykę podczas biwaku.

** Wskazuje korzyści zdrowotne płynące z różnorodnej diety. Zna znaczenie regularnych przerw między posiłkami względem zdrowia dla układu pokarmowego. Wypełnia dziennik żywieniowy. Umie dobrać zamienniki żywieniowe we własnych posiłkach. Promuje zdrowe odżywianie się na zbiórkach zastępu.

  1. Przeprowadziłem/am prezentację podczas zbiórki zastępu na temat korzyści płynących z powolnego jedzenia i regularnych przerw podczas jedzenia pod względem zdrowia dla układu pokarmowego.
  2. W domu przygotowałem/am 3 zdrowe zamienniki na posiłek na wyjazd harcerski. Zaprezentowałem/am i opowiedziałem/am o nich na zbiórce zastępu.
  3. Przez trzy tygodnie regularnie stosowałem/am dziennik żywieniowy. Swoimi wnioskami podzieliłem/am się na zbiórce zastępu prezentując przykładowy zapis jednego dnia z uwzględnieniem ilości spożywanej wody, cukru, godzin pomiędzy posiłkami oraz rodzaju aktywności ruchowej i czasu jego trwania.

*** Wskazuje różne źródła wiedzy na temat zdrowego odżywiania się. Zna swoje potrzeby indywidualne, świadomie dokonuje codziennych wyborów żywieniowych – na podstawie autoobserwacji (poprzez dziennik żywienia i aktywności). Umie dobrać zamienniki żywieniowe podczas form wyjazdowych drużyny. Promuje zdrowe odżywianie się podczas zbiórek drużyny oraz na formach wyjazdowych.

  1. Wskazałem/am 3 różne źródła wiedzy na temat zdrowego odżywiania się i na podstawie 3 różnych tematów (choroby wynikające ze złego odżywiania się, piramida zdrowia, mikro składniki, makro składniki, ruch itp.) zawartych w tych źródłach. Przeprowadziłem/am grę (ruchowa, planszowa), dzięki której zastęp mógł zapoznać się ze szczegółową wiedzą na wybrane tematy w sposób aktywny.
  2. Przygotowałem/am 3 zdrowe przekąski podczas biwaku z uwzględnieniem zdrowych zamienników żywieniowych oraz ewentualnych diet z wyłączeniami żywieniowymi (wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, bezlaktozowa itp.).
  3. Przez miesiąc (4 tygodnie) regularnie prowadziłem/am dziennik żywieniowy. Swoimi wnioskami podzieliłem/am się na zbiórce drużyny prezentując przykładowy zapis jednego dnia z uwzględnieniem ilości spożywanej wody, cukru, godzin pomiędzy posiłkami oraz rodzaju aktywności ruchowej i czasu jego trwania. Dodatkowo zapisywałem/am warunki, w których spożywałem/am posiłki (ekran tabletu/telefonu, rozmowa z drugim człowiekiem, słuchanie muzyki, czytanie książki, słuchanie podcastu itp.). Podczas głównych posiłków liczyłem/am ilość kęsów przeżuwanego jedzenia. Istotność drobnego i spokojnego przeżuwania podkreśliłem/am na zbiórce drużyny.
  4. Promowałem/am zdrowe odżywianie się w drużynie poprzez zorganizowanie cyklu 3 zbiórek na ten temat z uwzględnieniem takich zagadnień jak: różne źródła białka, zapotrzebowanie kaloryczne, zdrowe przekąski na wyjazdach harcerskich dopasowane do wysiłku fizycznego, diety (wegetariańska, wegańska, bez laktozowa, bezglutenowa itp.).

 

Sprawdź również najważniejsze informacje o reformie SIM - zobacz blog wgl.pl

Nowy System Instrumentów Metodycznych (SIM) - reforma w pigułce

Wszystkie najważniejsze informacje na temat nowego systemu instrumentów metodycznych w prostej i przejrzystej formie. Co się zmienia? A co zostaje? Sprawdź sam!



Sprawność harcerska Dietetyk / Dietetyczka

  • Dodaj Opinię
  • 3,50 zł
  • Historia ceny
  • szt.
  • Dostępność:
    Towar w ofercie sklepu - na indywidualne zamówienie. Wysyłka w 14 dni roboczych.
    Sklep Woda Góry Las dokłada wszelkich starań aby Twoja przesyłka została nadana w ciągu 14 dni roboczych od chwili złożenia zamówienia
  • Obserwuj produkt:

Zamówienie realizujemy w ciągu 2-3 dni roboczych. 

Darmowa Dostawa od 399 zł! Sprawdź >>

  do 399 zł od 399 zł
Paczkomaty 16,00 zł GRATIS
Kurier InPost 18,00 zł GRATIS
Kurier DPD 20,00 zł GRATIS

 

Woda Góry Las istnieje już ponad 20 lat!

O naszej firmie >>

Dołącz do nas >>

Masz aż 14 dni na zwrot produktu!

Sprawdź jak dokonać zwrotu  >>