Danie liofilizowane Lyo Food - LYOFOOD Mac & Cheese - makaron z serem - mała porcja
Klasyczna potrawa anglosaskich krajów podbija rynek w postaci liofów - wszystko za sprawą polskiej, cenionej marki LyoFood. Mac & Cheese to połączenie aromatycznych serów - klasycznego Cheddara, włoskiego Pecorino Romano i szwajcarskiego Gruyère oraz sycącego, pszennego makaronu. Jedna porcja Mac & Cheese w wydaniu LyoFood ma około 629 kcal, więc będzie odpowiednim wyborem dla wszystkich tych, którzy szukają wysokokalorycznego posiłku, który składa się z naturalnych, zdrowych składników. Łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące - czy można chcieć więcej?
Podstawowym atutem produktów firmy Lyo Food jest to, że przed poddaniem procesowi liofilizacji, potrawy są gotowane według najlepszych przepisów. Dzięki temu uzyskujemy doskonały smak, zachowując wszystkie właściwości liofili.
Danie liofilizowane: Mac & Cheese - najważniejsze informacje:
- Skład: makaron (semolina z pszenicy) 54 %, mleko 27 %, ser cheddar 8 %, ser pecorino romano (ChNP) 3,5 %, mąka ziemniaczana, ser gruyère 1,5 %, masło, cebula, bulion roślinny (mąka kukurydziana, sól, cebula, ekstrakt drożdżowy, aromaty z naturalnych ekstraktów roślinnych), sól, przyprawy.
- Waga netto: 130 g
- Waga po uwodnieniu: ok. 370 g
Wartości odżywcze na |
100 g |
130 g Mała porcja |
wartość energetyczna |
2018 kJ / 481 kcal |
2623 kJ / 625 kcal |
tłuszcz |
20 g |
26 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
13 g |
17 g |
węglowodany |
53 g |
69 g |
w tym cukry |
5,0 g |
6,5 g |
błonnik |
2,5 g |
3,3 g |
białko |
21 g |
27 g |
sól |
1,7 g |
2,2 g |
Ze względu na specyfikę produktu podane wartości odżywcze oraz skład mogą się różnić, w zależności od partii, o około +/- 5%.
Odpowiednio dobrana receptura daje energię do kontynuowania wysiłku, a sam posiłek można przygotować w zaledwie 10 minut. Obiad składa się jedynie z naturalnych składników, bez użycia konserwantów i sztucznych dodatków.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie świetnie chroni zawartość przed działaniem czynników zewnętrznych. Jest odporne na światło, wilgoć, wietrzenie. Posiada w środku dodatkowo pochłaniacz wilgoci, który należy usunąć przed przygotowaniem posiłku. Opakowanie jest przystosowane do tego by bezpośrednio w nim przygotować posiłek - nie jest konieczne posiadanie dodatkowej menażki czy talerza. Dodatkowym atutem jest fakt, iż wewnątrz opakowania zaznaczona jest linia, do której należy napełnić je wodą. Dzięki takiemu rozwiązaniu masz zawsze pewność, że przygotowywany posiłek będzie miał odpowiednią konsystencję.
Z jednej porcji otrzymujesz ok. 370 g pysznego posiłku.
Czym jest jedzenie liofilizowane?
Żywność liofilizowaną najpierw się zamraża, a następnie wprowadza do odpowiednich warunków (obniżona temperatura oraz ciśnienie), tak by w procesie sublimacji (przejście ze stanu stałego od razu do gazowego z pominięciem stanu ciekłego) wyprowadzić całą wodę. Dzięki temu, nie tracąc wartości odżywczych oraz co najważniejsze smaku, zyskujemy bardzo niską wagę produktu.