Liofilizowane śniadanie LyoFood - Owsianka z jabłkiem, żurawiną i nasionami chia doprawiona cynamonem
Śniadanie to bez dwóch zdań najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest ono szczególnie ważne, kiedy jesteśmy na wyprawie i czeka nas bardzo aktywny dzień pełen wrażeń oraz wysiłku fizycznego. Śniadanie powinno nam dać zastrzyk energii i postawić na nogi. Owsianka z owocami to świetna propozycja - również dla wegan i wegetarian. Składniki pochodzą z ekologicznych upraw. Nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków.
Podstawowym atutem Lyo jest to, że przed poddaniem procesowi liofilizacji potrawy są gotowane według najlepszych przepisów. Dzięki temu uzyskujemy doskonały smak, zachowując wszystkie właściwości liofili. Odpowiednio dobrana receptura daje energię do kontynuowania wysiłku, a sam posiłek można przygotować w zaledwie 10 minut. Obiad składa się jedynie z naturalnych składników, bez użycia konserwantów i sztucznych dodatków.
Śniadanie liofilizowane: Owsianka jabłkowo-cynamonowa - najważniejsze informacje:
- Skład: płatki owsiane bezglutenowe* 53 %, napój kokosowy* 37 %, syrop z agawy*, jabłko kostka* 2 %, nasiona chia*, żurawina plastry* 1 %, cynamon* 0,3 % [*produkt rolnictwa ekologicznego]
- Waga netto: 70 g
- Waga po uwodnieniu: ok. 210 g
Wartości odżywcze
|
100 g |
70 g (Jedna porcja) |
wartość energetyczna |
2015 kJ / 483 kcal |
1410 kJ / 338 kcal |
tłuszcz |
24 g |
17 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
18 g |
13 g |
węglowodany |
51 g |
36 g |
w tym cukry |
18 g |
12 g |
błonnik |
12 g |
8,1 g |
białko |
9,7 g |
6,8 g |
sól |
0,04 g |
0,03 g |
Ze względu na specyfikę produktu podane wartości odżywcze oraz skład mogą się różnić, w zależności od partii, o około +/- 5%.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie świetnie chroni zawartość przed działaniem czynników zewnętrznych. Jest odporne na światło, wilgoć, powietrze. Posiada w środku dodatkowo pochłaniacz wilgoci, który należy usunąć przed przygotowaniem posiłku. Opakowanie jest przystosowane do tego by bezpośrednio w nim przygotować posiłek - nie jest konieczne posiadanie dodatkowej menażki czy talerza. Dodatkowym atutem jest fakt, iż wewnątrz opakowania zaznaczona jest linia, do której należy napełnić je wodą. Dzięki takiemu rozwiązaniu masz zawsze pewność, że przygotowywany posiłek będzie miał odpowiednią konsystencję.
Z jednej porcji otrzymujesz ok. 210 g sycącego posiłku.
Czym jest jedzenie liofilizowane?
Żywność liofilizowaną najpierw się zamraża, a następnie wprowadza do odpowiednich warunków (obniżona temperatura oraz ciśnienie), tak by w procesie sublimacji (przejście ze stanu stałego od razu do gazowego z pominięciem stanu ciekłego) wyprowadzić całą wodę. Dzięki temu, nie tracąc wartości odżywczych oraz co najważniejsze smaku, zyskujemy bardzo niską wagę produktu.