Obiad liofilizowany Lyo Food - Nettle Curry by Sean Villanueva O'Driscoll - zielone curry z pokrzywą - bez glutenu i bez laktozy - DUŻA porcja
Wegański posiłek, który powstał w ramach projektu Lyo Food "Let's cook something up together". Do współpracy poproszono jednego z ambasadorów marki Sean'a Villanueve O'driscolla - znanego, profesjonalnego wspinacza i podróżnika. Stworzył on swoją autorską wersję wegetariańskiego curry z dodatkiem uwielbianej przez niego pokrzywy. Spróbuj sam tych nowych, ciekawych połączeń smaków.
W pełni zbilansowany posiłek z naturalnych składników. Powstały we współpracy z Sean'em Villanueve O'driscoll'em w ramach nagrodzonego projektu "Let's cook something up together". Jego autorskie zielone curry zawiera dodatek pokrzywy (którą uwielbia) oraz nie ma w składzie ziemniaków (których unika). Sos powstały na bazie mleczka kokosowego, limonki oraz przypraw doskonale komponuje się z dużą ilością warzyw. Danie jest wegańskie, bezglutenowe oraz bezlaktozowe.
Podstawowym atutem Lyo jest to, że przed poddaniem procesowi liofilizacji jedzenie jest gotowane. Dzięki temu uzyskujemy doskonały smak, zachowując wszystkie właściwości liofili.
Odpowiednio dobrana receptura daje energię do kontynuowania wysiłku. A sam posiłek można przygotować w zaledwie 10 minut. Wszystko zaś przygotowane jest w 100% z naturalnych składników, bez użycia konserwantów i sztucznych dodatków.
Specjalne opakowanie świetnie chroni zawartość (odporne na światło, wilgoć, wietrzenie) posiada w środku dodatkowo pochłaniacz wilgoci, który należy usunąć przed przygotowaniem posiłku. Opakowanie jest przystosowane, by móc bezpośrednio w nim przygotować posiłek.
Z jednej porcji uzyskujemy aż i 500 g posiłku.
Lyo Food w nowym opakowaniu ułatwił przygotowanie posiłku dzięki zaznaczeniu poziomu, do którego powinniśmy wlać gorącej wody. Dzięki temu danie ma odpowiednią konsystencję i wyśmienity smak.
Czym jest jedzenie liofilizowane?
Żywność liofilizowaną najpierw się zamraża, a następnie wprowadza do odpowiednich warunków (obniżona temperatura oraz ciśnienie), tak by w procesie sublimacji (przejście ze stanu stałego od razu do gazowego z pominięciem stanu ciekłego) wyprowadzić całą wodę. Dzięki temu, nie tracąc wartości odżywczych oraz co najważniejsze smaku, zyskujemy bardzo niską wagę produktu.
|
Projekt LyoFood "Let's Cook Something Up Together" otrzymał nagrodę Outdoor Industry Award 2017. |
Zielone curry z pokrzywą
|
Skład: |
ryż 30%, napój kokosowy 25%, groszek cukrowy, marchew, dynia, brokuły, cukinia, liście kolendry, pokrzywa 1%, sok z limonki 1%, trawa cytrynowa, sól, zielona papryczka chili 0,4%, przyprawy.
|
Waga po przyrządzeniu: |
Około 500 g |
Waga netto: |
110 g |
Wartości odżywcze dla jednej porcji |
Kalorie |
Białka (g) |
Węglowodany (g) |
Tłuszcze (g) |
Błonnik (g) |
Porcja 500 g: |
2216kJ / 530 kcal |
11 g |
56 g |
28 g |
8,8 g |
Ze względu na specyfikę produktu podane wartości odżywcze oraz skład mogą się różnić, w zależności od partii, o około +/- 5%.
|
|
Zobacz test liofilizowanego jedzenia od polskiej marki Lyo Food, która otrzymała prestiżową nagrodę. Sprawdzimy czy słusznie. Czy naprawdę jest tak smaczne? Czy od tej pory nie będziesz chcieć jeść już nic innego? Zobaczymy...Czytaj więcej na naszym blogu.
|
Nagrody i opinie o żywności liofilizowanej Lyo Food
|
|
The OutDoor Industry Award to najważniejsza i najbardziej rozpoznawalna nagroda w branży. Nagroda GOLD jest przyznawana za wybitne osiągnięcia jakościowe innowacyjne i projektowe.
Oto uzasadnienie sędziów:
“Te liofilizowane posiłki są najsmaczniejsze z obecnie dostępnych na rynku. LYO EXPEDITION oferuje różne rodzaje pysznych dań, nawet liofilizowane owoce są dostępne. Wszystkie posiłki są wolne od konserwantów i sztucznych dodatków. Opakowanie również zostało udoskonalone: teraz jest zamykane.”
|
|
Tylko najbardziej innowacyjne i praktyczne produkty otrzymują Nagrodę Outdoor Editors’ Choice, najwyższą nagrodę przyznawaną raz do roku przez niemiecki Outdoor Magazin. LYOFOOD osiągnęło tą jakość poprzez specjalną metodę produkcji, gdzie liofilizowane składniki nie są mieszane jak to zwykle bywa, ale danie jest ugotowane a dopiero później zliofilizowane.
|
|
Liofilizaty LyoFood zostały również nagrodzone przez międzynarodowe gremium, wybierające najbardziej innowacyjne produkty sportowe.
|