Danie liofilizowane Lyo Food - LYOFOOD Mash & Cheese - serowe puree ziemniaczane z pieczarkami - mała porcja
Każdy doskonale wie, że zwykłe ziemniaki mogą być podstawą niezwykłych dań. Tak stało się i w tym przypadku! Receptura została opracowana przez alpinistę na cały etat - Mathieu Maynadiera, a LYOfood dokonało liofilizacji dania. To pyszne kremowe puree ziemniaczane z klasycznym Cheddarem, włoskim Pecorino Romano i szwajcarskim Gruyère, dodano do niego również aromatyczne pieczarki w sosie tamaryndowym. Jedna porcja Mash & Cheese ma około 485 kcal, więc będzie odpowiednia dla wszystkich turystów, zarówno tych podróżujących po szlakach Beskidów, jak i Alp. Posiłek jest bezglutenowy i został wykonany jedynie z naturalnych składników. Dodatkowo całość jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Będzie również odpowiednia dla wszystkich turystów wysokogórskich - struktura dania pozwala na łatwe przeżuwanie i przełykanie nawet na dużych wysokościach.
Podstawowym atutem produktów firmy Lyo Food jest to, że przed poddaniem procesowi liofilizacji, potrawy są gotowane według najlepszych przepisów. Dzięki temu uzyskujemy doskonały smak, zachowując wszystkie właściwości liofili.
Danie liofilizowane - serowe puree ziemniaczane z pieczarkami - najważniejsze informacje:
- Skład: Puree ziemniaczane (ziemniaki 90%, mleko, masło, przyprawy) sos serowy (mleko 59%, ser Cheddar 18%, ser Pecorino Romano (PDO) 8%, mąka ziemniaczana, ser Gruyère 3,5%, masło, cebula, sól, przyprawy) pieczarki w sosie tamaryndowym (pieczarki 89%, oliwa z oliwek, sól, ocet jabłkowy, syrop z agawy, tamarynd, przyprawy)
- Waga netto: 90 g
- Waga po uwodnieniu: ok. 370 g
Wartości odżywcze |
Na 100 g |
Porcja 90 g (370 g po uwodnieniu) |
Wartość energetyczna |
2244 kJ / 539 kcal |
2020 kJ / 485 kcal |
Tłuszcz |
37 g |
33 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
19 g |
17 g |
Węglowodany |
33 g |
30 g |
W tym cukry |
5,6 g |
5,0 g |
Błonnik |
4,1 g |
3,7 g |
Białko |
18 g |
16 g |
Sól |
3,4 g |
3,1 g |
Ze względu na specyfikę produktu podane wartości odżywcze oraz skład mogą się różnić, w zależności od partii, o około +/- 5%.
Odpowiednio dobrana receptura daje energię do kontynuowania wysiłku, a sam posiłek można przygotować w zaledwie 10 minut. Obiad składa się jedynie z naturalnych składników, bez użycia konserwantów i sztucznych dodatków.
Specjalnie zaprojektowane opakowanie świetnie chroni zawartość przed działaniem czynników zewnętrznych. Jest odporne na światło, wilgoć, wietrzenie. Posiada w środku dodatkowo pochłaniacz wilgoci, który należy usunąć przed przygotowaniem posiłku. Opakowanie jest przystosowane do tego by bezpośrednio w nim przygotować posiłek - nie jest konieczne posiadanie dodatkowej menażki czy talerza. Dodatkowym atutem jest fakt, iż wewnątrz opakowania zaznaczona jest linia, do której należy napełnić je wodą. Dzięki takiemu rozwiązaniu masz zawsze pewność, że przygotowywany posiłek będzie miał odpowiednią konsystencję.
Z jednej porcji otrzymujesz ok. 370 g pysznego posiłku.
Czym jest jedzenie liofilizowane?
Żywność liofilizowaną najpierw się zamraża, a następnie wprowadza do odpowiednich warunków (obniżona temperatura oraz ciśnienie), tak by w procesie sublimacji (przejście ze stanu stałego od razu do gazowego z pominięciem stanu ciekłego) wyprowadzić całą wodę. Dzięki temu, nie tracąc wartości odżywczych oraz co najważniejsze smaku, zyskujemy bardzo niską wagę produktu.