Obóz tuż, tuż? Przygotowujecie się, kompletujecie sprzęt? Latarka jest, buty są, plecak jest, śpiwór, karimata, busola… A masz już z czego jeść? Jaka powinna być menażka harcerska, aluminiowa czy stalowa? Z jakiej jeść, w jakiej gotować? Przeczytajcie artykuł, a dowiecie się, która menażka będzie dla Was najbardziej odpowiednia!
Każdy harcerz czy zuch ma inne potrzeby związane z obozowym sprzętem. Jednym (szczególnie tym mniejszym) zależy na ekwipunku jak najlżejszym, podczas gdy inni (więksi) zwrócą uwagę na jakość materiałów lub walory estetyczne. Jedni kupią sprzęt tańszy i mniej wytrzymały, jeśli zamierzają korzystać jedynie z jego podstawowych funkcji, z kolei kto inny może kupić droższą wersję danej rzeczy, ponieważ chce by była ona wielozadaniowa i niezawodna nawet w ekstremalnych warunkach. Nie inaczej jest ze specyficznym sprzętem, jakim są menażki, czyli turystyczne naczynia do posiłków.
Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów menażek. Każdy rodzaj ma inne właściwości i może służyć do różnych celów, takich jak przechowywanie jedzenia, podawanie posiłku czy gotowanie na ogniu. Wybór menażki zależy więc w dużym stopniu od tego, na jaki obóz jedziesz i w jakich warunkach będziesz jadał posiłki.
Jeżeli Twoja drużyna rozbija obóz w pobliżu bazy harcerskiej, a posiłki przygotowywać będzie dla Was personel kuchni – potrzebne Ci jest naczynie spełniające zwyczajną funkcję talerza czy miski. W zupełności wystarczy Ci do tego menażka z plastiku lub silikonu. Wygląda jak pojemnik z pokrywką, i to w kolorze takim jak lubisz – do wyboru jest całe mnóstwo barw i różne kształty.
Menażki z takich tworzyw są stosunkowo nowym wynalazkiem, który zyskuje coraz większą popularność. Zaletą jest niewielka waga, powierzchnia łatwa do czyszczenia, estetyczny wygląd i wygoda w transporcie i użytkowaniu. Zazwyczaj takie menażki kupuje się w zestawach, składających się z naczyń różnej wielkości, często w towarzystwie kubka, deseczki, sztućców (niezbędnika). W dodatku – wierzcie lub nie – niektóre naczynia tego typu są składane i zajmują bardzo mało miejsca!
Jeżeli nie zawsze będziesz korzystać z dobrodziejstw kuchni z personelem, za to zamierzasz czasem gotować posiłki na ognisku lub palniku – najlepszym rozwiązaniem będzie menażka stalowa. To ta popularna, stosunkowo tania, okrągła menażka zwana harcerską. Zazwyczaj takie menażki dostępne są w formie zestawu: głębokie naczynie plus pokrywka będąca jednocześnie płaskim talerzem. Prosta sprawa – głęboka część jest do pierwszego dania, a płaska do drugiego. Jeśli złączymy obie części, powstanie zamykany pojemnik na żywność lub sztućce. Niekiedy w zestawie znajdują się dwa lub trzy głębokie naczynia różnej wielkości, do tego kubek do napojów, a często także zaciskowy uchwyt, który można przyczepić do menażki, by się nie poparzyć.
Stal nierdzewna, będąca tworzywem takiej menażki, doskonale nadaje się do umieszczenia na ogniu – można w ten sposób ugotować posiłek lub wrzątek na herbatę. Talerz może być jednocześnie patelnią lub deską do krojenia. Stalową menażkę łatwo się myje i suszy, jest wytrzymała i nie straszne jej upadki. Niestety, jest ona stosunkowo ciężka – ale ten aspekt rekompensuje niska cena, wytrzymałość i uniwersalność.
Uwaga: do gotowania nie nadają się menażki aluminiowe. Ich tworzywo w kontakcie z jedzeniem kwaśnym lub słonym może wydzielać substancje szkodliwe dla zdrowia. Wyjątkiem jest aluminium anodyzowane, o którym za chwilę.
Jeśli chcesz sprawić sobie dobry sprzęt, z pomocą którego będziesz mógł codziennie przygotowywać posiłki w terenie – mamy dla Ciebie kilka propozycji.
Po pierwsze: wspomniane przed chwilą menażki z aluminium anodyzowanego lub pokrytego teflonem – specjalnie dostosowane do kontaktu z żywnością i dodatkowo wzmocnione. Menażki te są bardzo lekkie i posiadają sporo ulepszeń – między innymi wymiary idealnie pasujące do butli gazowej oraz zwiększone przewodnictwo ciepła. Aluminium anodyzowane jest w pełni bezpieczne – w kontakcie z żywnością nie wydziela szkodliwych substancji. Niestety zalety te łączą się ze stosunkowo wysoką ceną.
Po drugie: menażka z radiotorem, czyli osłoną płomienia palnika. Ogień osłonięty nie rozprasza się na boki, dzięki czemu pod menażką zatrzymywana jest wysoka temperatura. Sprawia to, że czas przyrządzania posiłku znacznie się skraca.
Po trzecie i ostanie: specjalistyczny zestaw do polowego gotowania. Najlepsze materiały, specjalistyczna technologia wykonania, doskonałe wyważenie i dopasowanie części, niska waga, zapalnik niewymagający zapałek, kompaktowy rozmiar… Zalet całe mnóstwo, a więc i cena nie jest niska. Jeśli jednak jesteś wytrawnym podróżnikiem-koneserem, z pewnością docenisz taką inwestycję, a każdy Twój polowy posiłek będzie smakował rewelacyjnie!
Menażka wybrana? To teraz jeszcze niezbędnik, czyli zestaw polowych sztućców – tutaj oferta również jest bardzo szeroka, więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie i nie będziesz musiał zabierać sztućców z domu.
Ruszaj na obóz, baw się dobrze… i smacznego!
Redaktor: Bernadeta PaczkowskaInstruktorka 76 Szczepu DH i GZ z Poznania. Magister filologii polskiej, krytyczka literacka. Mieszka z dwoma kotami, chyba że akurat łazi po lasach. Czyta, pisze, gra na gitarze, słucha rocka. Marzy o całorocznym obozie harcerskim. |