Słyszeliście kiedyś o turystycznej metodzie gotowania w termosie? Jeśli nie, to koniecznie musicie zapoznać się z tym prostym, wydajnym i zdrowym sposobem na posiłek, który przygotowuje się sam w trakcie wędrówki po górach i nizinach, spływu kajakiem czy jazdy rowerem!
Jak to się robi? Bardzo prosto! Wystarczy wziąć swój szczelny kubek termiczny, ulubiony termos, a najlepiej – termos obiadowy wsypać do niego ulubioną kaszę, płatki, ziarna czy makaron, doprawić według uznania i zalać wrzątkiem. Taki pakiet zostawiamy na przykład na całą noc – będzie gotowe na śniadanie – lub przygotowujemy rano i zabieramy do plecaka na wędrówkę – wtedy idealnie nada się na przerwę obiadową!
Jest to super sposób na pożywne, niewymagające dużej ilości pracy śniadania – na przykład zalane wieczorem pełnoziarniste płatki owsiane z dodatkiem rodzynek, orzechów i owoców dadzą nam na pewno energii na początek dnia!
Czy to płatki z pełnego ziarna owsa czy innych zbóż – to fantastyczna podstawa śniadania, choć ja lubię je również jako dodatek do obiadu. Jak w przypadku wszystkich innych produktów przygotowywanych w termosie ważne jest, by zadbać o odpowiedni stosunek ich ilości, do ilości wody. Ważne również, by termos najpierw wstępnie ogrzać, wlewając do niego wrzącą wodę – wtedy, już po kolejnym, właściwym zalaniu energia cieplna nie będzie musiała zostać najpierw zużyta na ogrzanie chłodnego wnętrza.
Podstawowy przepis:
Płatki pełnoziarniste wymagały całej nocy na przygotowanie, jednak makaron przygotujecie dużo szybciej – w zależności od rodzaju makaronu powinno wystarczyć nie więcej 10-20 minut! Pamiętajcie tylko o wcześniejszym ogrzaniu termosu.
Podstawowy przepis:
Kasza to kolejny produkt, który nie będzie potrzebował dużo czasu i przygotujemy go w trakcie innych czynności, choć można przygotować ją również wieczorem i bez problemu zostawić na noc lub rano i zabrać ze sobą w drogę, by zjeść po kilku godzinach. Dzieje się tak, że praktycznie nie da się rozgotować kaszy, jeśli przygotowujemy ją w termosie!
Podstawowy przepis:
Soczewica jest świetnym źródłem białka, dlatego warto o niej pomyśleć w trakcie przygotowywania posiłków w terenie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup lub z różnymi sosami, a przygotowuje się równie szybko i łatwo, co kasza!
Podstawowy przepis:
Do tak przygotowanych produktów wystarczy dodać świeżych warzyw, trochę przypraw i oliwy by zyskać pełnowartościowy posiłek – ogranicza Was tylko własna wyobraźnia! Jeśli jednak lubicie konkretne przepisy, to zapraszamy do następnej części naszego poradnika, gdzie podam Wam kilka ze swoich ulubionych!
Redaktor: Mateusz KoniecznyUwielbia podróżować – zwłaszcza na Bałkany lub Wschód – po to, by zjeść coś, czego jeszcze nie jadł i wypić coś, czego nigdy nie pił. Chyba, że jedzie w góry – wtedy może nie jeść i nie pić, żywi się widokami i powietrzem. Z wykształcenia etnolog, co z pewnością mocno wpłynęło na jego sposób postrzegania spotykanych w drodze osób i kultur. Do internetu wdzwaniał się już w roku 2000, a w 2001 założył pierwszego bloga. |