Gotowanie w termosie? Tak, to możliwe!

 

Słyszeliście kiedyś o turystycznej metodzie gotowania w termosie? Jeśli nie, to koniecznie musicie zapoznać się z tym prostym, wydajnym i zdrowym sposobem na posiłek, który przygotowuje się sam w trakcie wędrówki po górach i nizinach, spływu kajakiem czy jazdy rowerem!

Jak to się robi? Bardzo prosto! Wystarczy wziąć swój szczelny kubek termiczny, ulubiony termos, a najlepiej – termos obiadowy wsypać do niego ulubioną kaszę, płatki, ziarna czy makaron, doprawić według uznania i zalać wrzątkiem. Taki pakiet zostawiamy na przykład na całą noc – będzie gotowe na śniadanie – lub przygotowujemy rano i zabieramy do plecaka na wędrówkę – wtedy idealnie nada się na przerwę obiadową!

Jest to super sposób na pożywne, niewymagające dużej ilości pracy śniadania – na przykład zalane wieczorem pełnoziarniste płatki owsiane z dodatkiem rodzynek, orzechów i owoców dadzą nam na pewno energii na początek dnia!

3 powody dlaczego warto przygotowywać posiłki w termosie

  1. Wydajność i energooszczędność – zużywamy tylko tyle paliwa, ile wystarczy na zagotowanie wody w ilości zazwyczaj nie większej niż 1 litr. A jeśli nocujesz w schroniskach, to wrzątek już w ogóle nie będzie problemem.
  2. Prostota – nie trzeba długo gotować, mieszać i pilnować by posiłek się nie przypalił.
  3. Zdrowie – można w ten sposób przygotować zdrowe, pełnoziarniste zboża, a posiłek zawiera tylko to, co sami chcemy do niego dodać, bez sztucznych polepszaczy czy konserwantów.

Jak przygotować pełnoziarniste płatki zbożowe?

Czy to płatki z pełnego ziarna owsa czy innych zbóż – to fantastyczna podstawa śniadania, choć ja lubię je również jako dodatek do obiadu. Jak w przypadku wszystkich innych produktów przygotowywanych w termosie ważne jest, by zadbać o odpowiedni stosunek ich ilości, do ilości wody. Ważne również, by termos najpierw wstępnie ogrzać, wlewając do niego wrzącą wodę – wtedy, już po kolejnym, właściwym zalaniu energia cieplna nie będzie musiała zostać najpierw zużyta na ogrzanie chłodnego wnętrza.

Podstawowy przepis:

  • 1 część płatków na 3 części wody: w litrowym termosie będzie to 1 szklanka(o pojemności 200 ml) na 3 szklanki wody, a w półlitrowym kubku termicznym 1/2 szklanki na 1 1/2 szklanki wody – ważne by zostawić trochę wolnego miejsca, ze względu na pęcznienie płatków
  • można dosolić płatki około 1/2 łyżeczki soli już po przygotowaniu
  • po zalaniu wodą zakręcić termos, wstrząsnąć kilkukrotnie i zostawić na całą noc

Jak przygotować makaron?

Płatki pełnoziarniste wymagały całej nocy na przygotowanie, jednak makaron przygotujecie dużo szybciej – w zależności od rodzaju makaronu powinno wystarczyć  nie więcej 10-20 minut! Pamiętajcie tylko o wcześniejszym ogrzaniu termosu.

Podstawowy przepis:

  • zapełniamy termos makaronem w około 3/4 objętości i uzupełniamy wrzątkiem “do pełna”
  • makaron doprawiamy szczyptą soli
  • zakręcamy termos, wstrząsamy nim kilka razy i czekamy około 10 minut – zazwyczaj jest to podobna ilość czasu, jak ta podana na opakowaniu przy tradycyjnym sposobie gotowania, dla pewności można potrzymać makaron w zamknięciu 2-3 minuty dłużej

Jak przygotować kaszę?

Kasza to kolejny produkt, który nie będzie potrzebował dużo czasu i przygotujemy go w trakcie innych czynności, choć można przygotować ją również wieczorem i bez problemu zostawić na noc lub rano i zabrać ze sobą w drogę, by zjeść po kilku godzinach. Dzieje się tak, że praktycznie nie da się rozgotować kaszy, jeśli przygotowujemy ją w termosie! 

Podstawowy przepis:

  • proporcje podobne jak przy płatkach pełnoziarnistych – 1 cześć kaszy na 3 części wody
  • do smaku doprawiamy solą w ilości około 1/2 łyżeczki na szklankę kaszy
  • po zalaniu wstrząsamy kilkukrotnie termosem i czynność tą powtarzamy co jakiś czas (jeśli zabieramy termos do plecaka, to raczej nie będzie takiej potrzeby), a następnie czekamy co najmniej 40 minut

Jak przygotować soczewicę?

Soczewica jest świetnym źródłem białka, dlatego warto o niej pomyśleć w trakcie przygotowywania posiłków w terenie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup lub z różnymi sosami, a przygotowuje się równie szybko i łatwo, co kasza!

Podstawowy przepis:

  • do termosu wsypujemy 1 część soczewicy na około 2 części wody – w termosie nie musi zostać dużo miejsca, gdyż soczewica nie pęcznieje mocno
  • przyprawiamy szczyptą soli, choć można ją również bez problemu pominąć
  • po zalaniu kilkukrotnie wstrząsamy termosem i odstawiamy go na około 30 minut

 

Do tak przygotowanych produktów wystarczy dodać świeżych warzyw, trochę przypraw i oliwy by zyskać pełnowartościowy posiłek – ogranicza Was tylko własna wyobraźnia!  Jeśli jednak lubicie konkretne przepisy, to zapraszamy do następnej części naszego poradnika, gdzie podam Wam kilka ze swoich ulubionych!

 

Redaktor: Mateusz Konieczny

Uwielbia podróżować – zwłaszcza na Bałkany lub Wschód – po to, by zjeść coś, czego jeszcze nie jadł i wypić coś, czego nigdy nie pił. Chyba, że jedzie w góry – wtedy może nie jeść i nie pić, żywi się widokami i powietrzem. Z wykształcenia etnolog, co z pewnością mocno wpłynęło na jego sposób postrzegania spotykanych w drodze osób i kultur. Do internetu wdzwaniał się już w roku 2000, a w 2001 założył pierwszego bloga.